לחברות המעוניינות בשירותי פרילנס או סדנאות של אנליסט, ניתן לפנות אליי [email protected]
**** לפודקאסט של הבלוג לחצו כאן ****
הקדמה – Generative AI
Generative AI הוא שם כולל למערכות בינה מלאכותית המסוגלות לייצר תכנים שלא היו קיימים לפני. מערכות אלו משפיעות על תחומי תעסוקה רבים.
להלן תסריט לפי שלבים המראה כיצד מערכות של Generative AI יכולות להשתלב בעבודתו של דאטה אנליסט ואף להחליף אותו בהמשך. התסריט הזה יכול להיות דמיוני, אך יכול להיות גם שלא.
שלב ראשון – Generative AI יכתוב שאילתות לבד
כבר כיום ניתן לכתוב שאילתות בעזרת Chat GPT. ניתן לתאר טבלה ולבקש מהכלי לכתוב שאילתת SQL המתבססת על הטבלה שתיארנו.
נכון לעכשיו הכלי הזה עדיין אינו שימושי בעבודה מקצועית כיוון שמערכות Generative AI אינן מכירות את הטבלאות הארגוניות של החברות וקשה לתאר את המורכבות שלהן בתוך הממשק של Chat GPT, אך אין סיבה שבעתיד הקרוב חברות של מחסני נתונים גדולים (DWH) כמו Snowflake או Azure לא יטמיעו שירות של Generative AI שלומד את הטבלאות ויכול ליצור שאילתות SQL לבד.
אם תהליך זה יתרחש, יתכן שדאטה אנליסטים יצטרכו לרכוש את המיומנות של כתיבת השאלה הנכונה (Prompt) שתדע לבנות את השאילתה המבוקשת ולוודא שהשאילתה שיצרה המערכת היא נכונה במקום לעמול על כתיבת שאילתות.
שלב שני – מערכות Generative AI ייצרו דשבורדים אוטומטים
כל דאטה אנליסט יודע שמענה לשאלות עסקיות הן רק חלק מהתפקיד. דאטה אנליסטים מייצרים דשבורדים שעוזרים למנהלים להבין מה מצב החברה או המוצר.
האם Generative AI ידע ליצור דשבורדים לבד?
בדשבורדים יש גרפים ומטריקות שלפיהם החברה מנווטת את דרכה, ולמרות הייחודיות של כל דשבורד לחברה, רוב הדשבורדים הם די דומים אך מסתמכים על בסיסי נתונים אחרים. ברוב הדשבורדים יש מטריקות של הכנסות, יחס המרה, שיעור נטישה, שווי לקוח וכדומה.
אם המערכת של Generative AI תכיר את הטבלאות הארגוניות, אין סיבה שהיא לא תדע גם לחשב את המטריקות האלה שחוזרות על עצמן ולייצר דוחות שמותאמים לנתוני החברה.
כבר כיום ישנן מערכות Generative AI היודעות ליצור דשבורדים בצורה מנוונת, ואין סיבה שיכולת זאת לא תשתפר בעתיד.
שלב שלישי – מערכות Generative AI יענו על שאלות עסקיות
"היי Chat GPT, האם אתה יכול לספר לי למה לקוחות נוטשים אותי?"
אם מערכות של Generative AI ידעו לכתוב שאילתות על מערכות המידע של החברה ללא התערבות של דאטה אנליסט, האם הם גם ידעו לענות על שאלות עסקיות?
אם כיום מערכת כמו Chat GPT יודעת לענות על שאלות כלליות בשפה טבעית בצורה לא רעה בכלל, שוו בנפשכם מה יקרה אם מערכות מסוג זה יכירו את הטבלאות הארגוניות. האם הן יוכלו לענות על שאלות עסקיות במקום דאטה אנליסט? איזו סיבה תהיה להן לא לענות על שאלות כאלה?
אם המערכות של Generative AI יגיעו לשלב הזה, האם עדיין יהיה מקום לאנליזות של דאטה אנליסט?
שלב רביעי – מערכת Generative AI יפיקו תובנות לבד
דוגמה למשפט שיוצג למנהלים ולמנהלות בתחילת יום עבודה:
"בוקר טוב, בשבועיים האחרונים חלה ירידה בהרשמה של לקוחות באירופה. ניסיתי לאתר מה הגורמים לירידה ועולה כי הירידה נובעת מקמפיין בשם "מבצע לשוק האירופי" שלא הצליח לטרגט את המשתמשים המתאימים. יתכן שגם המלחמה המתנהלת עכשיו באירופה משפיעה על הירידה בכמות המשתמשים החדשים."
האם יהיה זה מופרך לחשוב על עתיד שבו מערכות Generative AI תדענה ליצור תובנות עסקיות לבד?
בהתבסס על כל השלבים הקודמים שראינו, כנראה שהתשובה היא לא.
אם מערכות של Generative AI ידעו להתחבר ל- DWH, לכתוב שאילתות ולענות על שאלות עסקיות, אין סיבה שהן לא ידעו ליצור לעצמן גם את השאלות העסקיות המעניינות ולענות עליהן.
למעשה כבר כיום קיימות מערכות שיודעות להבחין באנומליות בנתונים ולהפיק מהן תובנות לבד. מערכות כאלה קיימות למשל בגוגל אנליטיקס, וב- Power BI של מיקרוסופט.
נתעכב לרגע על מיקרוסופט שהזכרתי בפסקה הקודמת.
מיקרוסופט היא שותפה עסקית של חברת Open AI שייצרה את הכלי Chat GPT. למיקרוסופט יש גם את הכלי Power BI שבאמצעותו אפשר לנתח נתונים (גם בשפה טבעית), ליצור דאשבורדים ולהפיק תובנות אוטומטיות. החיבור בין מיקרוסופט ל- Open AI מעלה את הסבירות שבקרוב נראה גם חיבור בין Chat GPT ל- Power BI שיאפשר להפיק תובנות מנתונים בעתיד הקרוב, הרבה יותר מהר ממה שאנו משערים.
לסיכום – עתיד המקצוע דאטה אנליסט בעידן של Generative AI
תיארתי כאן תסריט בכמה שלבים המראה כיצד התפקיד של דאטה אנליסט עלול להשתנות ואולי אף להעלם. האם התסריט דמיוני או ראלי? אני לא יודע, אבל אני מאמין שההתפתחות בתחום של Generative AI תשפיע מאד על התפקיד של דאטה אנליסט כפי שהיא תשפיע על תפקידים רבים בהרבה תעשיות.
*המאמר נכתב בלשון זכר אך מתאים לכל המינים.
נכון לעכשיו עדיין יש צורך בדאטה אנליסטים. המקצוע עדיין לא נעלם.
אם אתם צריכים שרותי אנליזה של נתונים, יצירת דאשבורדים או מנטורינג על ידי דאטה אנליסט – צרו איתי קשר במייל [email protected]
נכתב על ידי יובל מרנין.
**** לפודקאסט של הבלוג לחצו כאן ****
מאמרים נוספים
היתרונות בהעסקת דאטה אנליסט חיצוני (פרילנסר).
AutoML מערער את הגבולות המקצועיים של דאטה אנליסט ו דאטה סיינטיסט.
הסיבות לירידה במדדי KPI.
English version of the article – Will Generative AI replace data analysts?