לחברות המעוניינות בשירותי פרילנס או סדנאות של אנליסט, ניתן לפנות אליי [email protected]
עבור חברות רבות המקצוע 'דאטה אנליסט' הוא מקצוע חדש ולכן לא כל המנהלים יודעים מה דאטה אנליסט עושה וכיצד לנצל בצורה הטובה ביותר את הכישורים שלו. לכן, במאמר זה הכנתי רשימה של משימות שדאטה אנליסט יכול לבצע על בסיסי נתונים כדי לקדם את החברה שהוא נותן לה שרות או עובד בה.
לחלק א' של המאמר לחצו על הקישור: מה עושה דאטה אנליסט וכיצד לנצל את הכישורים שלו בצורה הטובה ביותר – חלק א
ניתוח שימושיות במוצר
מנהלת מוצר אינה יכולה לדעת מה המשתמשים מבצעים במוצר ללא נתונים. לצורך שליפה נכונה של הנתונים היא צריכה להיעזר בדאטה אנליסט. הדאטה אנליסט יגדיר את האירועים שמנהלת המוצר תרצה לעקוב אחריהם (למשל, לחיצה על כפתורים במוצר) יענה על שאלות עסקיות ויצור עבורה דוחות KPI.
זיהוי אנומליות בנתונים ויצירת התראות
המציאות היא דינמית וכאוטית, דברים אשר עובדים בצורה עקבית יכולים להשתנות בפתאומיות וללא תכנון מוקדם. זיהוי של אנומליות פתאומיות בנתונים יכולים לעזור לנו להיערך לתופעות אלו. בעזרת מתודולוגיות סטטיסטיות, דאטה אנליסט יכול לזהות אנומליות בנתונים וליצור התראות כאשר הן מתרחשות.
AB testing
כל מנהלי המוצר מעוניינים לבצע שינויים במוצר עליו הם אחראים כדי לשפר אותו, אבל שינויים עלולים גם לפגום בהתנהלות התקינה של המוצר. כדי לוודא שהשינוי אותו מעוניינים לבצע באמת ישפר את המוצר ולא יפגע בו, אפשר להיעזר במתודולוגית AB testing.
במתודולוגיה זו הדאטה אנליסט יתכנן ניסוי סטטיסטי הבוחן האם השינוי שהמנהלים מעוניינים לבצע לא יפגע במצב הקיים וישפר את המוצר בצורה משמעותית.
לחצו על הקישור להרחבה על ביצוע מבחני AB testing.
סגמנטציה של משתמשים
ישנם שני סוגים עיקריים של סגמנטצית משתמשים:
סגמנטציה עסקית – סגמנטציה של משתמשים לפי כללים עסקיים. במתודולוגיה זו, הדאטה אנליסט יאתר את המשתמשים העונים על הכללים העסקיים שהוגדרו על ידי המנהלים וייצור מהם סגמנטים שניתן לפלח את המטריקות החשובות לפיהם. למשל, איתור משתמשי הפרימיום שקונים הרבה לעומת משתמשים רגילים.
קלאסטר אנליסיס – במתודולוגיה של קלאסטר אנלסיס הסגמנטים יקבעו מתוך הנתונים ולא לפי חוקים עסקיים. כלומר, הדאטה אנליסט יפעיל אלגוריתמים סטטיסטיים שיאתרו לקוחות בעלי מאפיינים דומים ויסווגו אותם לאותו הסגמנט (קלאסטר). ניתוח זה פחות נפוץ כיום.
מודלי דרוג משתמשים
במודלים מסוג זה הדאטה אנליסט ידרג את המשתמשים לפי מספר מטריקות (למשל, משך השימוש של המשתמשים, סכום הקניה, תדירות שימוש וכו'…) ויאתר את המשתמשים הטובים או הגרועים ביותר. היופי בשיטה זו הוא שניתן לבחון מספר היבטים של המשתמשים ולדרג אותם לפי ציון הוליסטי אחד שיקבע את מידת החשיבות של כל לקוח לחברה.
לפי שיטה זו ניתן גם לדרג גם את הסגמנטים – למשל, דרוג המדינות שלהן הלקוחות הטובים ביותר.
ניתוח נטישה
בניתוח נטישה הדאטה אנליסט יאתר את המשתמשים שהיו פעילים אך הפסיקו להשתמש במוצר. לאחר איתור המשתמשים שנטשו, הדאטה אנליסט יבחן מהו שיעור המשתמשים שנוטשים בכל סגמנט כדי לאתר את הסגמנטים שאצלם יש שיעור נטישה גבוה. למשל, הדאטה אנליסט יכול להסיק שלמשתמשים שנרשמו למוצר בימי שישי יש יותר סיכוי לנטוש כי היחס של משתמשים שנרשמים בסוף שבוע למוצר הוא שונה מהיחס של משתמשים שנרשמים ביום חול.
מניתוחים אלו ניתן ליצור תובנות רבות על הסיבות לכך שמשתמשים נוטשים את המוצר ולשפר את המוצר כדי למנוע את הנטישות הבאות.
כמו כן, את רשימת הלקוחות הנוטשים ניתן למסור למחלקות שימור הלקוחות (בד"כ customer success) כדי לנסות להחזיר אותם למוצר או ללמוד מהם את הסיבות לנטישה.
לחצו על הקישור להרחבה על זיהוי לקוחות נוטשים.
ניתוח סקרים
לפעמים הדרך הטובה ביותר לדעת מה משתמשים חושבים על המוצר היא לשאול אותם. התשובות שמתקבלות משאלונים על משתמשים הם חומר גלם נהדר לניתוחים אנליטיים מלאי תובנות שדאטה אנליסט יכול להפיק.
* המאמר כתוב בלשון זכר אך מתייחס לכל המינים.
לשרותי אנליזה של נתונים, מוזמנים ליצור איתי קשר [email protected]
מאמרים נוספים
היתרונות בהעסקת דאטה אנליסט חיצוני (פרילנסר).
הסיבות לירידה במדדי KPI.
כיצד לייצר דו"ח BI לכמות אדירה של נתונים.
English version of the article – How to improve your company's profit with data analytics