דאטה אנליסט הוא תפקיד חשוב בכל חברה שרוצה לגדול ולצמוח ושלמור על הלקוחות שלה. דאטה אנליסט יכול לסייע לחברה בהפקת תובנות מהנתונים, מענה לשאלות עסקיות שיכוונו את החברה ועזרה בבניית דוחות KPI שיתוו את האסטרטגיה של החברה, ומניעה של נטישת לקוחות.
כאשר חברה רוצה להעסיק שירותים של דאטה אנליסט היא בדרך כלל תחפש אנליסט שכיר למשרה מלאה שיעבוד קבוע בארגון. ישנן חברות שזה הדבר הנכון בשבילן והן ירגישו יותר בנוח באופן ההעסקה המסורתי, אך ישנן חברות אשר במצבים מסוימים כדאי להן לחשוב על הדברים אחרת ולשקול לשכור דאטה אנליסט חיצוני (פרילנסר).
במאמר הבא אפרט את היתרונות של עבודה עם דאטה אנליסט חיצוני וכן דברים נוספים שצריך לדעת לפני שבוחרים באפשרות זו.
המאמר כתוב בלשון זכר מטעמי נוחות אך כמובן שישנן גם אנליסטיות מוכשרות באותה מידה.
למי העסקה של דאטה אנליסט פרילנסר יכולה להתאים
כל סוגי החברות יכולות להיעזר בדאטה אנליסט פרילנסר. להלן מספר דוגמאות:
- חברת סטאראטאפ צעירה בתחילת דרכה שצברה נתונים על המשתמשים שלה ורוצה לתחקר אותם אבל אינה יודעת איך לבצע את האנליזות, יכולה להיעזר באנליסט פרילנסר עבור הפעולה הנקודתית הזאת.
- מחלקה בארגון גדול שאין לה פונקציה זמינה של דאטה אנליסט אבל רוצה לבסס את הפעילות שלה על בסיס מערכות המידע של הארגון, יכולה להיעזר בדאטה אנליסט פרילנסר כדי ליצור דו"ח KPI למחלקה או לענות על שאלות עסקיות נקודתיות.
- חברה מבוססת המתחזקת מחלקת דאטה יכולה להיעזר בדאטה אנליסט פרילנסר במקרים של עומס גדול ופתאומי בנפח עבודה עקב פרויקט גדול, החלפה לחופשת לידה או פיטורים מפתיעים. חברות אלו יכולות גם להיעזר בדאטה אנליסט פרילנסר בכדי לשפר את מיומנות הצוות שלהן במשימות מסוימות (למשל, שיפור יכולות תשאול ב- SQL או למידת כלי BI חדש).
- חברות קטנות שאינן טכנולוגיות במהותן כמו חברות הון סיכון שלפעמים נתקלות בנתונים ורוצות לנתח אותם אך אין להם דאטה אנליסט פנימי, יכולות לפנות לקבלת שירות של דאטה אנליסט פרילנסר.
היתרונות בעבודה עם דאטה אנליסט פרילנסר
מקצועיות
כאשר חברה בוחרת לעבוד עם דאטה אנליסט פרילנסר היא יכולה לשכור עובד מאד מקצועי ומנוסה. ברוב המקרים, דאטה אנליסט שבוחר להיות עצמאי עבד על מספר רב של פרוייקטים ויש לו נסיון רב.
ידע רחב ואופני פעולה מקובלים בחברות אחרות
לדאטה אנליסט פרילנסר יש פרספקטיבה רחבה יותר על פני אנליסט מתוך החברה כיוון שהוא עבד על פרויקטים BI רבים בחברות אחרות ויכול להמליץ על אופני פעולה מקובלים בתעשייה. למשל, אנליסט פרילנסר יכול לעזור בבניית מתודולוגיות עדכניות של ניתוח נתונים ובבחירת כלי BI שמתאימים לצרכים הספציפיים של החברה.
גמישות נפח עבודה
לא תמיד נפח העבודה מצדיק העסקה של דאטה אנליסט במשרה מלאה גם אם מקובל לחשוב כך.
בכל חברה ישנם שבועות שבהם נפח העבודה גבוה מאד ושבועות בהם יש רגיעה. עבודה עם דאטה אנליסט פרילנסר מאפשרת גמישות בכמות שעות העבודה והגדלה או הפחתה שלהן לפי הצורך ועמידה בתקציב שהוקצה לפרויקט.
דברים שצריך לדעת כשעובדים עם דאטה אנליסט פרילנסר
תיאום צפיות
כמו בכל עבודה עם גורם חיצוני, כדאי להגדיר את המשימות או מסגרת העסקה בצורה ברורה ומוסכמת על שני הצדדים. שני הצדדים צריכים לדעת מה מחיר העבודה ומה צפויה להיות התוצאה בסוף.
כמו כן, כדאי להיות בתקשורת ובשיתוף פעולה לאורך כל ביצוע המשימה כדי להימנע ממצב בו האנליסט נאלץ לעבוד זמן רב על פרויקט כשלבסוף עלול להיות מצב של חוסר שביעות רצון. תקשורת זו הכרחית לעבודתו התקינה של הדאטה אנליסט כדי לעשות בדיקות על נכונות התובנות שהוא מפיק במהלך העבודה.
חשוב לזכור שבהתקשרות הראשונית לכל דאטה אנליסט (שכיר או פרילנסר) לוקח זמן ללמוד את מבנה הנתונים, הטבלאות ומטרות החברה וחלק משעות העבודה יושקעו במשימה זו. במשימות המשך לא יהיה צורך בלימוד נוסף של הטבלאות.
מסגרת הזמן של הפרויקט
מומלץ להעסיק דאטה אנליסט פרילנסר לפי שעות עבודה.
אופן העסקה זה מאפשר גמישות והוספה של משימות לפי הצורך. במקרים רבים לאחר מענה לשאלות עסקיות או יצירה של דוחות עולות שאלות נוספות המצריכות עבודה נוספת מול הנתונים והעסקה לפי שעות מאפשרת גמישות בהוספת שעות.
במקרה ויש חשש שכמות השעות תזלוג מעבר לתקציב שהוקצה, ניתן להחליט על בנק שעות שהדאטה אנליסט לא יחרוג ממנו וידווח על ההתקדמות בפרויקט בתוך מסגרת השעות שנקבעה.
ניתן גם לקבוע מסגרת עבודה של מספר ימים בשבוע. באופן העסקה זה החברה יכולה להבטיח את הזמינות של האנליסט בימי העבודה ספציפיים ולרכז את הפעילות האנליטית שלה בימים אלה. אופן עבודה כזה מזכיר עבודה של שכיר במשרה חלקית ומאפשר גם לעבוד בריטיינר.
מחיר
העסקה של דאטה אנליסט פרילנסר יקרה יותר לכאורה אבל צריך לקחת בחשבון מספר דברים: אין בין החברה לאנליסט יחסי עובד מעביד ואין את העלויות הנוספות שחלות על המעסיק בעת העסקת שכירים: ביטוח לאומי, הפרשות לפנסיה ולקרן השתלמות, פיצויים (סעיף 14) ימי חופש וימי מחלה, בונוסים ועוד. כמו כן, יותר קשה להפסיק את העסקתו של עובד שכיר בתקופות שאין משימות לבצע.
(יש לשים לב שבד"כ המחירים אינם כוללים מע"מ אך זאת אינה בעיה כיוון שחברות ועוסקים מורשים יכולים להתקזז על המע"מ).
כיצד לבדוק שיש התאמה
כמו עם כל עובד אחר, מומלץ לבדוק מה הניסיון הקודם, אלו פרויקטים הוא ביצע לפני ובאיזה תחומים הוא התנסה. להרבה מהפרילנסרים יש גם פרופיל לינקדאין מתוחזק ואתר אישי.
כדאי מאד לקבוע פגישת הכרות, לא חובה פיזית אפשר גם בטלפון או מרחוק. בפגישה כזאת אפשר להתרשם האם יש כימיה והאם אתם מרגישים בנוח לעבוד ביחד. בפגישה כזאת אפשר גם לבקש הפניה מממליצים ולבצע תיאום צפיות באשר לעבודה ולמסגרת השכר.
לסיכום
שכירת שירותים של דאטה אנליסט חיצוני יכולה להתאים למגוון חברות וארגונים. מחברות סטארטאפ בתחילת דרכן ועד לחברות גדולות ומבוססות. העסקה של דאטה אנליסט חיצוני מאפשרת לקבל שירותים מאנליסט מקצועי ומנוסה לביצוע משימות נקודתיות או לעבודה קבועה בגמישות מירבית.
* המאמר מנוסח בלשון זכר אך מתאים לכל המינים.
לחץ על הקישור להסברים על התפקיד של דאטה אנליסט וכיצד הוא יכול לסייע לחברה לצמוח.
לחברות המעוניינות בשירותי פרילנס או סדנאות של אנליסט, ניתן לפנות אליי [email protected]