לחברות המעוניינות בשירותי פרילנס או סדנאות של אנליסט, ניתן לפנות אליי [email protected]
עצמאות
דאטה אנליסט שמציג את הנתונים צריך לדעת לעמוד מאחוריהם, לכן כאשר דאטה אנליסט מקבל ניתוח מאנליסט אחר עליו להבין היטב מה מספרים הנתונים האלה ועליו להיות ביקורתי כלפיהם כיוון שעבור הגורמים העסקיים להם מוצגים הנתונים האנליסט הוא זה שאמון על הנתונים שהוא מציג בדאשבורד או במצגת.
בדיקות שפיות וביקורתיות
על האנליסט להיות תמיד ביקורתי כלפי הנתונים שמתקבלים מהאנליזה שלו. הדרך הטובה ביותר היא באמצעות "בדיקת שפיות" (Sanity check). בבדיקת שפיות על הדאטה אנליסט לבחון האם הנתונים הגיוניים מבחינה עסקית. למשל, כאשר הדאטה אנליסט מגלה שיש עליה חדה בכמות הפעולות שהלקוחות מבצעים באחד ממוצרי החברה, עליו לשאול תחילה את עצמו האם העליה נגרמה מתקלה ברישום הפעולה בדאטה בייס או מקמפיין חדש שעלה או שבאמת אנשים התחילו להשתמש יותר במוצר בגלל סיבה כלשהי (מגפת הקורונה למשל).
ישנו מושג שנקרא GIGO – Garbage in garbage out. או במילים אחרות, אם מקור הנתונים אינו אמין, אין זה משנה אילו אנליזות נבצע, התוצאות תמיד יהיו שגויות.
ענווה
אפילו במידה והדאטה אנליסט ערך את כל הבדיקות, טעויות עלולות לקרות. טעויות עלולות להתרחש בעקבות מקור נתונים לא אמין, טעויות אנוש של שגיאות חישוב באקסל או ב-SQL או ניתוח נתונים במתודולוגיה שאינה מתאימה. על כן, על האנליסט להיות עניו ולקחת בחשבון שהוא עלול לטעות. כאשר הגורמים העסקיים לא מסכימים איתו ובחינת השפיות לא מסתדרת, כדאי לחזור לאנליזה ולבדוק שוב את התוצאות לפני שמסתמכים על הנתונים. לפעמים ביצוע אנליזה נוספת מזווית אחרת, או בפילוח אחר תשפוך אור נוסף על התוצאות.
מטרת האנליזה
לגורמים העסקיים חשיבה עסקית אך לא חשיבה אנליטית ולכן הדאטה אנליסט צפוי לקבל בקשות לאנליזות מוזרות שעלולות לסתור את ההגיון האנליטי.
הסיטואציה הזאת עלולה להיות מאד מתסכלת, והיא נגרמת כיוון שהגורמים העסקיים לא תמיד יודעים לכיצד תרגם את הבעיה העסקית שלהם לשאלות שהנתונים יכולים לענות עליה.
כדי לגשר על פער זה, ולעזור לגורם העסקי לענות על השאלה שלו, הדאטה אנליסט צריך לשאול את הגורם העסקי מה הבעיה שבאמת מפריעה לו או על מה הוא מנסה לענות באמצעות הנתונים. במילים אחרות, הדאטה אנליסט צריך להבין מה המטרה האמיתית של האנליזה כדי שיוכל לספק אנליזות רלוונטיות שהגורם העסקי יכול להפיק מהן ערך.
שיפור יכולות הגורמים העסקיים בעבודה עם דאטה
לאחר שדאטה אנליסט צובר ותק במחלקה או בארגון שבו הוא עובד, יש לו אפשרות "לחנך" את הגורמים סביבו איך לעבוד נכון עם הדאטה.
בהתחלה האנליסט יכול להסביר מונחים בסיסים בסטטיסטיקה כגון: מהי סטיית תקן, מתי כדאי לעבוד עם חציון במקום ממוצע מהו אחוזון, מה זה Box plot וכדומה. בהמשך, האנליסט יכול להסביר לגורמים העסקיים מה יש בבסיס הנתונים ואיזה אנליזות הוא יכול להפיק מהנתונים האלה. ההבנה של הגורמים העסקים בתחומים של אנליזה תעזור מאד לשיתוף פעולה פורה.
בהירות
מצער ככל שזה נשמע, למנהלים בד"כ אין זמן וסבלנות להבין אנליזות לעומק ולכן על המסקנות והאנליזות להיות פשוטות וברורות, הניסוחים צריכים להיות קצרים ועניניים והגרפים צריכים להיות פשוטים וקלים להבנה ללא פירוטכניקה מיותרת.
המאמר נכתב על ידי יובל מרנין.
לעזרה לחברות בניתוח נתונים ניתן לפנות אליי ב- לינקדאין, פייסבוק או במייל: [email protected]
English version of the article –Tips for beginners data analyst