מהו כלי ה- BI שבו מרבית האנליסטים משתמשים? – ניתוח סקר 2024 – חלק ב

You are currently viewing מהו כלי ה- BI שבו מרבית האנליסטים משתמשים? – ניתוח סקר 2024 – חלק ב

הקדמה

מאמר זה הוא חלק שני של ניתוח הסקר על מאפייני המקצוע של דאטה אנליסט שערכנו בקבוצת הפייסבוק אותה אני מנהל data analytics israel.

החלק הראשון של הניתוח עוסק בשכר של דאטה אנליסט. בחלק הראשון יש גם תיאור של הסקר והסברים על המתודולוגיה ולכן לא אחזור עליהם במאמר זה.

לצורך הניתוח יצרתי דאשבורד בעזרת הכלי Power BI והוא יכול לעזור למי שמעוניין להבין יותר לעומק את תוצאות הסקר.

כלי ה – BI שבהן דאטה אנליסט משתמש

אקסל

בעבר דאטה אנליסטים לא השתמשו בכלי ויזואליזציה מיוחדים לניתוח נתונים. הנתונים נותחו בעזרת תוכנות שכונו – תוכנות סטטיסטיות (SAS,R וכדומה) שליפות SQL וכמובן אקסל שתמיד ליווה כל עבודה אנליטית שבוצעה.

באופן מפתיע, לפי הסקר, גם היום 85% מהאנליסטים עדיין משתמשים באקסל (או google sheet) באופן שוטף בעבודתם. בנוסף על כך, 15% מכלל האנליסטים ציינו שאקסל הוא כלי הויזואליזציה העיקרי שלהם. זה נתון מפתיע מאד כיוון שקיימים היום בשוק כלי BI רבים ובכל זאת, האקסל עדיין מככב גבוה ברשימה.

כפי שהיה בעבר, ניתן לחזור על המשפט האלמותי שאני כל כך רגיל לומר "אקסל הוא חברו הטוב ביותר של האנליסט". אבל לא די בכך – מיקרוסופט שמעדכנת את אקסל באופן קבוע מתעתדת להוסיף לאקסל גם יכולות של Generative AI בעזרת המנגנון של Co-pilot.

צפויים עוד שינויים מרגשים בכלי הוותיק הזה ונראה שמעמדו לא הולך להשתנות בשנים הקרובות ואולי אף להתחזק לאור היכולות החדשות שחברת מיקרוסופט רוצה להוסיף לו.

Power BI vs Tableau – מהו כלי ה – BI  בו רוב האנליסטים משתמשים?

עם כל הכבוד לאקסל, המאבק העיקרי על יוקרת כלי ה- BI בתעשייה הוא בין טאבלו ל- Power BI.

כלים אלו הם הנפוצים ביותר והם קיבלו ציונים גבוהים באשר לשביעות הרצון של האנליסטים מהכלי.

שני הכלים האלה מחזיקים נתח שוק שכ- 46% מכלל כלי ה- BI בהם אנליסטים משתמשים, כאשר טאבלו מוביל על Power BI ב- 6% (26% מהאנליסטים משתמשים בטאבלו לעומת 20% ב- Power BI).

בהשוואה לסקר שבוצע בשנה שעברה, ניתן לראות שגם בשנה שעברה שני הכלים שלטו ב- 45% מהשוק, אבל ההתפלגות ביניהם הייתה שונה. בשנה שעברה- 30% מהמשיבים ציינו שהם משתמשים בטבאלו ו- 15% שציינו שהם משתמשים ב- Power BI.

השינוי בהתפלגות בין כלי ה- BI הפופולרים מרמז על כך שיתכן וקיימת מגמה של ירידה בשיעור הדאטה אנליסטים המשתמשים בטאבלו לעומת עליה בשיעור האנליסטים המשתמשים ב- Power BI.

בנוסף לכך, כאשר מנתחים לעומק את השימוש בכלי ה-BI הללו, כדאי לשים לב לבעיה הכי משמעותית של Power BI – הוא אינו יכול לעבוד על מחשבי MAC.

המדיניות של מיקרוסופט (החברה שמייצרת את Power BI) היא לא להוציא גרסה של הכלי למחשבי MAC, וכל עוד מיקרוסופט מייעדת את הכלי רק ל- Windows היא מוותרת על חלק מהשוק לטובת טאבלו וכלים אחרים.

אם נבחן את השימושיות בכלי ה- BI  רק עבור אנליסטים שעובדים בסביבת Windows נקבל תמונה הפוכה: כ- 26% מאנליסטים משתמשים ב- Power BI לעומת 20% מהאנליסטים שמשתמשים בטאבלו.

קליקסנס ו- Looker

קליקסנס ו- Looker הם כלי BI שהגיעו ביחד למקום הרביעי והחמישי בסקר כאשר בין 6% ל- 7% מהאנליסטים ציינו שהם משתמשים בכלים אלה.

בסקר שערכנו בשנה שעברה, הכלים הללו קיבלו שיעור דומה של שימוש מה שאומר שהכלים האלה "עדיין על המפה" ויכולים בהמשך להוות תחרות לטאבלו ו- Power B. עם זאת, כדאי לשים לב שהציון הממוצע שהכלים קיבלו מהאנליסטים הוא 6.3 בעוד שלטאבלו ו Power BI הציון הממוצע עמוד על 7.6 כלומר, אנליסטים שעבדו איתם פחות מרוצים מאנליסטים שעובדים עם הכלים הפופולרים יותר.

בין הכלים עצמם, Looker ו- קליקסנס יש הבדל מעניין נוסף: Looker יותר פופולרי בחברות טכנולוגיות בעוד שקליקסנס יותר פופולרי בתאגידים ישראלים וחברות שאינן טכנולוגיות.

היכן עובדים דאטה אנליסטים

83% מהאנליסטים ציינו שהם עובדים באזור המרכז או בתל אביב. רק 3% מהאנליסטים עובדים מהבית.

לדעתי האישית, הנתון הזה משקף משהו מאד עצוב על המשק הישראלי – על מנת לעבוד כדאטה אנליסט כדאי לך לגור במרכז.

במדינת ישראל, יש יוקר מחיה גבוה שנובע בעיקר ממחירי הדיור המאמירים באופן תדיר באזור המרכז. אם חברות היו פותחות שלוחות גם במקומות מחוץ למרכז או מאפשרות יותר עבודה מהבית, אזרחים רבים במדינה, היו יכולים לגור באזורים שונים ולהקל על יוקר המחייה בישראל. לפחות בהיבט הדיור.

הנושא הזה אינו קשור כלל למקצוע של דאטה אנליסט, אך הוא מאד בולט ולא ניתן היה להתעלם ממנו.

האם כדאי להיות דאטה אנליסט?

בעבר המקצוע דאטה אנליסט היה מקצוע של סטטיסטיקאים או כלכלנים והוא נחשב למקצוע אפור ומשעמם. בשנים האחרונות, באופן מפתיע, עלה קרנו של המקצוע והוא מושך אליו אנשים רבים. בפודקאסט שלי אני מרחיב בנושא זה ומתאר את התפתחות המקצוע של דאטה אנליסט, אתם מזומנים להאזין לפרק הראשון. 

בעקבות התפתחויות אלה ניסינו לבחון בסקר האם כדאי בעת הנוכחית להיכנס למקצוע דאטה אנליסט.

לשם כך שאלנו שתי שאלות: "האם היית ממליצה לחבר להיכנס למקצוע דאטה אנליסט?" (שאלה שבודקת את שביעות הרצון של האנליסטים מהמקצוע) ו- "עד כמה את מרגישה שנכנסו לשוק יותר אנליסטים ממה שהשוק צריך?"

התשובות דורגו בסולם של  1 עד 7 בסולם לייקרט. כלומר התשובה המייצגת את האמצע היא 4.

בשאלה הראשונה הבוחנת את שביעות הרצון מהמקצוע, האנליסטים השיבו את הציון הממוצע 5.38 כלומר, אנליסטים בסך הכל מרוצים מהמקצוע אך אינם "מאושרים עד הגג" מכך שהם אנליסטים.

עד כמה אתה ממליץ לחבר להיות דאטה אנליסט

באשר לשאלה השניה  שהתייחסה לכמות האנליסטים בשוק, הדעות כבר היו יותר חלוקות, והתפלגות התשובות דמתה להתפלגות נורמלית שנעה סביב ממוצע של 4.28.

האם נכנסו לשוק יותר מדי דאטה אנליסטים

ההתפלגות הזאת שאנחנו רואים בגרף מחביאה בתוכה סיפור מעניין שמסתתר בנתונים וניתן יהיה לראות אותו רק אם נסתכל על דברים אחרת.

ציון למספר הדאטה אנליסטים נכנו לשוק לפי רמות נסיון

בגרף המוצג למעלה, קיבצתי את האנליסטים לפי שנות הנסיון שלהם ולכל קבוצה הוספתי את הציון הממוצע של השאלה לגבי כמות האנליסטים בשוק (השדה share מתייחס לכמות האנליסטים בקבוצה באחוזים).

זווית הסתכלות זו מראה שיש קשר בין רמת הניסיון לבין התחושה של האנליסטים באשר לכמה השוק מוצף. ככל שאנליסט פחות שנים בשוק, הוא יטה לחשוב שיש יותר מדי אנליסטים.

יש הגיון בתובנה הזאת – אם אכן נכנסו הרבה אנליסטים חדשים, מי שהכי ירגישו את עיקר התחרות הם הג'וניורים שמתחרים על משרות מול ג'וניורים רבים אחרים. ככל שהאנליסט צובר יותר ניסיון הוא פחות מרגיש שהשוק מוצף.

מעניין יהיה לעקוב אחר הנתון הזה בסקר של שנה הבאה.

הערה – בסקר ישנם מעט מאד בעלי רמת נסיון גבוהה (מעל 10) ולכן לא ניתן להסיק מתשובותיהם לגבי היחס שלהם לשאלה זו, ועל כן אני לא מציין אותם בניתוח.

איזה תואר כדאי ללמוד כדי להיות דאטה אנליסט?

אחת השאלות שחוזרות ונשאלות בקבוצת הפייסבוק שלי היא איזה תואר כדאי ללמוד?

מניתוח הנתונים בסקר עולה שכ- 50% מהדאטה אנליסטים למדו תואר במקצועות פיננסים או תעשיה וניהול, כ- 12% מהדאטה אנליסטים למדו תואר במדעי ההתנהגות, 8% עשו תואר בסטטיסטיקה ו- 8% לא למדו תואר ראשון כלל.

נתונים מעניינים נוספים שעלו בסקר וכדאי לציין אותם

  • 87% מהאנליסטים משתמשים בידע בסטטיסטיקה לביצוע עבודתם.
  • 14% מהאנליסטים השיבו שהם כותבים מודלי ניבוי בעבודתם (לא לעיתים נדירות).
  • 63% אחוז מהאנליסטים עובדים בחברות טכנולוגיות.
  • 33% מהאנליסטים הן למעשה אנליסטיות.

אם אהבתם את הניתוח שעשיתי אתם מוזמנים גם להאזין לפודקאסט שלי 'ים אנליטיקס'.
בפודקאסט יש סדרה בת שלושה פרקי מבוא המתארים את התחום ומהן המשימות שדאטה אנליסט מבצע.

אם אתם מעוניינים באנליזות או דאשבורדים גם לארגון שלכם  – מוזמנים ליצור איתי קשר.
ניתן לפנות אליי ב- לינקדאיןפייסבוק או במייל: [email protected]

* המאמר נכתב בלשון זכר אך מתייחס לכל המינים.

Yuval Marnin

לחברות המעוניינות בשירותי פרילנס או מנטורינג של אנליסט, ניתן לפנות אליי ל[email protected]