כמה מרוויח דאטה אנליסט? ניתוח סקר 2024 – חלק א

You are currently viewing כמה מרוויח דאטה אנליסט? ניתוח סקר 2024 – חלק א
Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

הקדמה

כמדי שנה אנחנו עורכים סקר על מאפייני המקצוע 'דאטה אנליסט' בקבוצת הפייסבוק אותה אני מנהל –  Data analytics Israel.

על מנת לסכם את הנתונים, כתבתי מאמר המחולק לשני חלקים – חלק א' מתייחס לשכר של דאטה אנליסט –  כמה דאטה אנליסט מרוויח ולגורמים המשפיעים על כך, וחלק ב' שיפורסם בהמשך מתייחס ל- מאפייני המקצוע הדאטה אנליסט.

לצורך הניתוח יצרתי גם דאשבורד בעזרת הכלי Power BI שיכול לעזור למי שמעוניין להבין לעומק יותר את תוצאות הסקר.

לפני שנתחיל לצלול לעומק בניתוח השכר של דאטה אנליסט, נדבר לרגע על מידת הייצוגיות של הסקר עצמו.

האם הסקר מייצג את מקצוע הדאטה אנליסט בישראל?

התשובה החד משמעית היא, לא!
לסקר השיבו 383 אנליסטים, וכיוון שהמשיבים לסקר ענו באופן התנדבותי ולא נבחרו באופן רנדומלי מכלל האנליסטים שיש בארץ, בהכרח תהיינה הטיות סטטיסטיות של דגימה לא נכונה של נתונים ולכן הסקר אינו בהכרח מייצג את האוכלוסיה של כלל הדאטה אנליסטים בישראל, ולא ניתן להגיע למסקנות חד משמעיות לגבי האנליסטים בארץ.

מצד שני, גם אם הסקר אינו מייצג את האוכלוסייה, עדיין מדובר בסקר בו השתתפו 383 משיבים והוא יכול לשפוך מעט אור, לתת הסברים לתופעות שמתרחשות במקצוע שלנו, ולהביט בתעשייה ממעוף הציפור.

מבחינת התייחסות לשאלת השכר של דאטה אנליסט, 23 אנליסטים סירבו לציין את השכר שלהם על אף שהסקר אנונימי.

כמה דאטה אנליסט מרוויח?

השכר החציוני של דאטה אנליסט עומד על 20,900 ₪.

שימו לב, זהו אינו השכר הממוצע של דאטה אנליסט אלא השכר החציוני.

חציון, למי שלא מכיר, הוא מדד בו ממיינים את האוכלוסיה לפי רמת השכר ומתייחסים לשכר של מי שנמצא בדיוק באמצע.

הסיבה בה השתמשתי בחציון ולא בממוצע היא שחציון פחות מושפע מערכים קיצוניים. למשל, אם יש מקרים בהם דאטה אנליסטים מקבלים שכר גבוה או נמוך בצורה חריגה, במדד החציון, תהיה להם פחות השפעה על הנתונים.

האם השכר של דאטה אנליסט עלה ביחס לשנה שעברה?

תלוי איך מסתכלים על זה.

בסקר שערכנו בשנה שעברה השכר החציוני של אנליסט היה 20,000 ₪ כלומר הייתה עליה של 900 ש"ח בשכר החציוני בסקר של 2024 לעומת הסקר הקודם, אך בהתיחסות לאינפלציה שעמדה על 3.25% בין השנים 2022 ל – 2023 (הסקר נערך בתחילת 2024) אפשר לומר שהעליה בשכר החציוני של האנליסטים היתה רק של 300 ש"ח.

כיצד משפיע הניסיון על השכר של דאטה אנליסט?

לצורך מענה על שאלה זו, יצרתי גרף מסוג scatter שמציג את הנתונים לפי ציר של X ו Y.

בציר ה-X מוצגת המטריקה של שנות ניסיון ובציר ה -Y המטריקה של השכר.
גודל הנקודות מציין את כמות המשיבים בנמצאים באותה נקודה.

SALARY EXPERIENCE WITH MANAGER

באופן לא מפתיע, ניתן לראות שיש קשר ישיר בין הניסיון לשכר.

על מנת להבין טוב יותר את הקשר בין השכר של דאטה אנליסט וניסיון, הוספתי לגרף גם את המשתנה של עמדה ניהולית – הנקודות הצבעות בכתום, וניתן לראות שעמדה ניהולית יכולה לשפר במעט את השכר אך יחד עם זאת, יהיו דאטה אנליסטים בעלי אותו ניסיון שיכולים להרוויח יותר ממנהלים.

תובנה מעניינת נוספת אותה ניתן להסיק מהגרף היא, שלאחר 10 שנות ניסיון, אין עליה משמעותית בשכר של דאטה אנליסט.

אומנם מדובר במעט תצפיות, אך הסוגיה של התקדמות מקצועית ושכר של אנליסטים ותיקים עולה לא מעט בדיונים בקבוצת הפייסבוק שלנו. אנליסטים רבים שואלים את עצמם לאן אנליסטים יכולים להתקדם לאחר מספר שנים?

לצערי הבעיה הזאת אינה פתורה, ולאחר מספר שנים דאטה אנליסטים מפסיקים לעסוק באנליזה ועוברים למקצוע אחר. אני, כבעל ותק מקצועי רב בחרתי לתת שירותים חיצוניים של אנליסט לחברות (פרילנסר).

האם יש קשר בין כלי ה-BI של דאטה אנליסט לשכר?

באופן כללי, כאשר מבצעים מחקר ואנליזה על נתונים, חשוב להבין את הקשרים העמוקים בין המשתנים על מנת להימנע מההשפעות ההרסניות של משתנים מתערבים.

גם בסקר שלנו צריך להיזהר ולשים לב לנושא זה. ניתוח לא מעמיק וביקורתי של הנתונים עלול להוביל אותנו להסקת מסקנות שגויות במיוחד בנושא רגיש כמו ניתוח המשתנים המשפיעים על השכר.

הנה דוגמה:
כאשר משווים את השכר החציוני של דאטה אנליסט שעובד עם טאבלו לעומת דאטה אנליסט שעובד עם Power BI עולה כי אנליסטים שעובדים עם טאבלו מרוויחים שכר חציוני גבוה יותר (הבדל של כ- 3,500 ש"ח).

אך האם הקשר הזה אמיתי?
כלומר, האם כאשר מועמד מציין בראיון עבודה שהוא שולט בטאבלו הוא ירוויח שכר גבוה יותר?
התשובה היא – כנראה שלא.

הסיבה לקשר המדומה בין המשתנים היא למעשה סוג החברה בה האנליסט עובד ולא הכלי עצמו.

31% מהאנליסטים שעובדים בהייטק עובדים עם טאבלו לעומת 17% עם Power BI. הסיבה לכך היא שהכלי Power BI אינו עובד על מחשבי Mac, ומחשבי Mac נפוצים יותר בחברות טכנולוגיות בהן השכר החציוני גבוה יותר.

כלומר, הקשר בין סוג כלי ה-BI לשכר של הדאטה אנליסט מושפע מהמשתנה המתערב של "סוג החברה" או אפילו מערכת ההפעלה של המחשבים בהם החברה בחרה לעבוד.

ובכל זאת, האם ניתן להגיע למסקנה שלאנליסט כדאי ללמוד טאבלו כי אז הוא יוכל לעבוד בחברת הייטק ולהרוויח יותר?

ממש לא בטוח שזה נכון.

הגרף scatter הבא דומה לגרף הקודם, אך במקום להתייחס לעמדה הניהולית של האנליסט, התייחסתי לסוג החברה בה הוא עובד.

מהגרף ניתן לראות שמרבית האנליסטים מועסקים בחברות טכנולוגיות (63% – הנקודות הכחולות בגרף), אך יש גם אנליסטים רבים בתחילת דרכם שמועסקים בתאגידים ישראלים או חברות שאינן טכנולוגיות.   

לפיכך, לדעתי מתוך התמונה שעולה מהסקר, על אנליסטים בתחילת דרכם כדאי ללמוד את שני הכלים הפופולרים כדי שיוכלו למקסם את אפשרויות הכניסה שלהם לשוק. 

יחד עם המלצה זאת, חשוב לשים לב ל "פיל שבחדר" –  יתכן גם שבעתיד יתפתח כלי BI חדש שמבוסס על Generative AI וישנה את כל תחום האנליזה. אנחנו לא יודעים מתי ואם זה יקרה, אך בראיה מפוכחת לעתיד, רצוי מאד לפקוח עיניים ולשים לב למה קורה מסביבנו בשוק כלי ה-BI והויזואליזציה. 

ההשפעה של שפת פייתון על שכר של דאטה אנליסט

בסעיף הקודם ראינו כי יש קשר מתערב בין השכר לבין כלי ה-BI.

כאשר בוחנים את השימוש בשפת פייתון, מגלים קשר דומה.

אנליסטים שציינו שהם עובדים עם שפת פייתון, מרוויחים שכר גבוה יותר מאנליסטים שלא עובדים עם פייתון, אבל מרבית הדאטה אנליסטים שעובדים עם פייתון עובדים בחברות טכנולוגיות ולכן יתכן שהסיבה לכך שהשכר גבוה יותר אינה השליטה בשפת פייתון אלא סוג החברה בה האנליסטים עובדים.

אם אתם נדרשים לעבוד עם שפת פייתון במסגרת עבודתכם – באתר שלי תוכלו למצוא מדריך לניתוח נתונים בשפת פייתון

ההשפעה הדרמטית של שפת SQL על השכר של דאטה אנליסט

שפת SQL משמשת שנים רבות כשפה העיקרית לשליפה וניתוח של נתונים. במהלך השנים הייתה נטיה להספיד את השפה ואת המערכות שמסתמכות עליה ולהכריז על מותה, אבל למרות ההכרזות שפת SQL תמיד חזרה לקדמת הבמה והיא מתחדשת ביכולות חדשות (פונקציות חלון, פירוק JSON וכו'…) המשפרות את יכולותיה.

לעומת זאת, גישות אחרות לשליפת נתונים שקראו תיגר על SQL נחלשו. ראו למשל מערכות שכונו NoSQL כמו Hadoop שבסופו של דבר נאלצו לכתוב ממשקי SQL למערכות על מנת שאנליסטים יצליחו להשתמש בהן.

האם התהליך הזה יקרה גם לשפת פייתון שמנסה לאתגר את הדומיננטיות של SQL? את זה נדע בעתיד. בעתיד גם מערכות כדוגמת ChatGPT יכולות לשנות את כל מה שאנחנו מכירים היום על ניתוח נתונים שקשה להתנבא לאן התחום ילך.

נחזור לעניין השכר, כ- 78% מהאנליסטים ציינו שהם משתמשים בשפת SQL לעיתים קרובות. השכר החציוני של האנליסטים שעובדים עם SQL הינו 22 אלף ₪. לעומת זאת, עבור 22% מהאנליסטים שאינם משתמשים באופן קבוע ב- SQL השכר החציוני עמד על 15 אלף ₪.

לפי הסקר, גם בחברות טכנולוגיות וגם בתאגידים ישראלים האנליסטים עושים שימוש נרחב בשפת SQL. כלומר ניתן לומר שעל הקשר בין שפת SQL ושכר אין השפעה של משתנים מתערבים שאנחנו אינם מודעים אליהם כמו שראינו בכלי ה-BI בסעיף הקודם.

בעקבות הממצאים הללו – ההמלצה הכי חשובה לדאטה אנליסט בתחילת הדרך היא ללמוד שפת SQL.

באתר שלי יש מדריך לשפת SQL בגישה אנליטית שאתם מוזמנים להשתמש בו.

בנוסף על כך, באתר strata scratch תמצאו תרגילים רבים עם שאלות עסקיות מורכבות, וממשק המאפשר כתיבה והרצה של שאילתות כך שתוכלו לבדוק האם הפתרון שלכם נכון. באתר יש גם אפשרות לתרגל תרגילים ב- Python. התרגול באתר הוא ללא עלות, אך אפשר להירשם כדי לקבל גישה לתרגילים חדשים ופתרונות לכל התרגילים.
(גילוי נאות – רישום לאתר דרך הקישור מתגמל אותי בעמלה קטנה, וגולשים המגיעים דרך הקישור יכולים להשתמש בקוד קופון yuval20 על מנת לקבל 20% הנחה).

אם אהבתם את הניתוח שעשיתי אתם מוזמנים גם להאזין לפודקאסט שלי 'ים אנליטיקס'.
בפודקאסט יש סדרה בת שלושה פרקי מבוא שמתארים את התחום ומהן המשימות שדאטה אנליסט מבצע.

אם אתם מעוניינים באנליזות ניתוחים ודאשבורדים גם לארגון שלכם  – מוזמנים ליצור איתי קשר.
ניתן לפנות אליי ב- לינקדאיןפייסבוק או במייל: [email protected]

הערות:

* על מנת לנתח את השכר נעזרתי במשתנה חדש שבניתי. המשתנה החדש מבצע התאמה של משרה חלקית למשרה מלאה. אם דאטה אנליסט עובד במשרה חלקית, יחושב שכרו כאילו הוא עובד במשרה מלאה.

* המאמר נכתב בלשון זכר אך מתייחס לכל המינים.

Yuval Marnin

לחברות המעוניינות בשירותי פרילנס או מנטורינג של אנליסט, ניתן לפנות אליי ל[email protected]